Zuid-Afrika is een wereld op zich

Zuid-Afrika voorgoed in je hart: het is een veelgehoorde kreet. Van de tienduizenden Nederlanders die er elk jaar op vakantie gaan, blijft een groot aantal terugkomen en een deel daarvan verhuist hier zelfs voorgoed naartoe. Er wonen zo’n 50.000 Nederlanders in Zuid-Afrika en daartussen bevindt zich een aanzienlijk aantal toeristische ondernemers die prachtige estates, guesthouses, safarilodges, bush houses, cottages en b&b’s te huur aanbieden. Wonen in het prachtige Zuid-Afrika, te midden van de ongerepte natuur en wilde dieren, en die ervaring kunnen delen met betalende logees… wie wil dat nu niet? Twee Nederlandse stellen lieten in het programma ‘Ik Vertrek’ zien hoe zij deze droom waarmaken. Peter en Heike Scholten verhuren bungalows en chalets in Natuurreservaat Guernsey en organiseren wildlife excursies. Ook het guesthouse 3Flavours van de Nederlanders Anita en Derick Kens ligt temidden van de Afrikaanse bush, op 8,5 hectare beschermd natuurgebied. Bij deze en vele andere Nederlandse accommodaties in Zuid-Afrika vind je de typisch relaxte Afrikaanse sfeer in combinatie met vertrouwde Nederlandse gastvrijheid!

Van luipaard tot pinguïn: dierenspotten in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is bekend en geliefd om de prachtige wilde dieren die er leven. Tijdens een safari in één van de vele nationale of privéparken kun je deze dieren in hun natuurlijke omgeving spotten. Omdat de dieren helemaal gewend zijn aan de auto’s en busjes negeren ze die volledig. Dus heb je het geluk een impala, aapje, zebra, giraffe, leeuw, olifant, nijlpaard of jachtluipaard in levende lijve tegen te komen, dan is de kans groot dat je die ook goed kunt bekijken! Daarnaast is het rondrijden in deze prachtige natuur al een ervaring op zich. Boek vooral een accommodatie in of vlakbij het wildpark. Niet alleen omdat van hieruit excursies en begeleide tochten worden georganiseerd, maar ook omdat je dan continu de bijzondere geluiden van de bush kunt beleven. Op zoek naar nog meer wildlife? Van september tot december kun je walvissen spotten in de Baai bij het stadje Hermanus en in Gansbaai. Struisvogels zien én berijden kan in Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika. En bij het dorpje Boulders woont een kolonie zwartvoetpinguïns. Al wandelend loop je grote kans één van deze guitige vogels tegen te komen. Wil je ten slotte een échte adrenalinekick beleven…? Ga dan duiken met de ‘Great Whites’, de witte haaien in de Atlantische Oceaan!

Wijn en spijs in Zuid-Afrika
Een ander aspect waar Zuid-Afrika beroemd om is, is de heerlijke wijn. Er zijn ontzettend veel wijnstreken in dit land, maar de beroemdste en beste wijnen komen uit West-Kaap. Omdat de zeewind voor verkoeling zorgt en hier voldoende regen valt, zijn de omstandigheden voor de productie van mooie wijnen perfect. Verblijf bijvoorbeeld in een echte ‘Wine Estate’ in het hart van de Kaapse wijngaarden. Prachtig gelegen tussen majestueuze bergtoppen kun je drinken van de lokaal geproduceerde wijn; het liefst in combinatie met een maaltijd van de in Zuid-Afrika zo geliefde ‘braai’. Genieten van wijn en spijs met vriendelijke mensen en omringd door de mooiste natuur vol bijzondere dieren: Zuid-Afrika sluit je inderdaad heel makkelijk in je hart!