Vakantie vol volkscultuur in bijzonder Hongarije

Logeren bij Nederlanders in Hongarije
Hoe uniek de Hongaarse cultuur is, blijkt wel uit het feit dat er nergens anders ter wereld Hongaars wordt gesproken. Deze Finoegrische taal heeft bovendien geen enkele verwantschap met de naburige talen. Voor ons Nederlanders spreken de Hongaren dus echt een onbegrijpelijke taal! Als toerist kun je met sommige jonge Hongaren communiceren in het Engels; de oudere generatie spreekt slechts een mondje Duits – als je geluk hebt! Gelukkig zijn er verspreid over Hongarije talloze Nederlandse accommodaties te vinden; van moderne vakantiewoning tot verbouwde wijnboerderij en van stadsappartement tot idyllisch gelegen camping. De geringe oppervlakte van dit land werkt hierbij als groot voordeel. Welke accommodatie je ook kiest, de meeste bezienswaardigheden zijn vanuit hier prima te bezoeken!

Van Balatonmeer tot Boedapest: de bezienswaardigheden van Hongarije
Van de oostelijke laagvlakten – de poesta – tot het beboste berglandschap en de groene wijngaarden: het Hongaarse landschap is heel divers. Een grote toeristische trekpleister is het Balatonmeer in het westen. Dit lange, vrij smalle meer is het grootste meer van Midden-Europa en wordt door de Hongaren ook wel de ‘Hongaarse zee’ genoemd. Het Balatonmeer is vrijwel overal ondiep zodat het water ‘s zomers heerlijk warm wordt. Vooral de zuidzijde is een geliefd vakantieoord. Hier zijn allerlei vakantiehuizen te huur van waaruit je
met het hele gezin optimaal van dit waterparadijs kunt genieten. De noordoever van het Balatonmeer is stiller, met kleine dorpjes, een Nationaal Park en veel wijnbouw op de vulkanische hellingen. Hier ligt ook het stadje Balatonfured met één van de vele kuuroorden die dit land rijk is; alleen IJsland kent meer warmwaterbronnen dan Hongarije. De meeste monumenten en bezienswaardigheden zijn te vinden in de hoofdstad Boedapest, het culturele hart van Centraal-Europa. Vanaf de Citadel is het uitzicht over deze romantische ‘dubbelstad’ aan weerszijden van de Donau adembenemend. Boek bijvoorbeeld een comfortabel stadsappartement, zodat je alle tijd hebt om door de gezellige straatjes te wandelen en ‘s avonds het vermaarde nachtleven van Boedapest in kunt duiken!

Hongaarse folklore
Paardenshows en stoeterijen, meeslepende Hongaarse volksliederen, traditionele koffiehuizen, goede wijn, zoete marsepein en pittige goulash… het zijn pijlers van de Hongaarse volkscultuur die één van de sterkste van Europa is en bij toeristen enorm in de smaak valt. Dit biedt allerlei mogelijkheden voor een echt Hongaarse vakantie, zoals een bourgondische vakantie in één van de vele wijnstreken waar je heerlijke wijnen en lokale lekkernijen kunt proeven. Echt Hongaars is ook het Hortobágy Nationaal park, de vermaarde poesta met zijn ruige steppes vol unieke planten en dieren. Hier racen halfwilde paarden over de laagvlakte en komen als enige plek in Europa fata morgana’s voor. Bezoek vooral één van de spectaculaire paardenshows om de Hongaarse folklore optimaal te beleven. Maar ook door gewoon te wandelen door de moderne hoofdstad of juist door de dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan wordt je ondergedompeld in de Hongaarse cultuur: die is namelijk integraal onderdeel van het dagelijks leven van de Hongaar. En dat maakt een vakantie in Hongarije wel heel uniek!