Macedonië; parel van de Balkan

Macedonië. Een vakantie in deze ‘parel van de Balkan’ is genieten van heerlijk weer, gastvrije mensen, culturele bezienswaardigheden en prachtige meren, rivieren, bossen en bergen. Toeristisch hart van Macedonië is het historische juweel Ohrid aan het gelijknamige meer.

Macedonië: parel van de Balkan
De geschiedenis van Republiek Macedonië is zeer jong, maar voordat het land zich in 1991 afscheidde van Joegoslavië was het al deel geweest van het Romeinse, Byzantijnse, Ottomaanse en Bulgaarse rijk. Van deze eeuwenoude geschiedenis zijn nog veel sporen te vinden. Voor de cultuurliefhebber is Macedonië daarom een walhalla. Maar ook de natuur is hier overweldigend mooi, met drie nationale parken in het westen en meer dan 50 meren verspreid over het hele land. In de wilde natuur komen hier beren, wolven, wilde zwijnen, vossen, reeën, herten, wilde geiten en lynxen voor, waarop helaas nog gejaagd mag worden. Het toerisme in Macedonië is in opkomst, maar het openbaar vervoer is (zoals vaak in de Balkan) uitstekend geregeld. Bovendien is de bevolking zeer gastvrij, waardoor elke toerist zich hier onmiddellijk welkom voelt. Echter kan de taal en het bijbehorende Cyrillisch schrift nog wel eens roet in het eten gooien. Een geheel zorgeloze vakantie is verzekerd bij één van de Nederlandse accommodaties in authentiek Macedonië in de prachtige omgeving van Ohrid. Vanuit een guesthouse, villa, pension of appartement op steenworp afstand van het kristalheldere meer, nabij de historische stad en aan de voet van het Nationale Park Galicica, zal de Nederlandse leiding je graag wegwijs maken in deze sprookjesachtig mooie omgeving.

De culturele schatten van het eeuwenoude Ohrid
Ohrid is een bruisende stad met een indrukwekkend historisch stadscentrum (op de lijst van Unesco werelderfgoed) en een swingend nachtleven. Deze stad geldt als één van de oudste nederzettingen ter wereld en in het oude stadsdeel struikel je dan ook werkelijk over de cultuurschatten. Door de naar verluidt 365 kerken werd er gezegd dat Ohrid voor elke dag een kerk heeft! Enkele uitschieters zijn de St. Jovan Kaneo kerk die is gebouwd op een overhangende klif met een geweldig uitzicht over het meer, en de St. Clemenskerk met zijn bijzondere fresco’s en iconen te zien zijn. Meer dan 800 iconen uit de 11e tot 14e eeuw zijn bovendien te bewonderen in het klooster van St. Panteleimon. Het klooster zelf werd gebouwd tijdens het Bulgaarse Rijk (852-898) en geldt als één van de oudste universiteiten van de westerse wereld. Ook uit het Bulgaarse Rijk stamt de middeleeuwse burcht van de tsaar Samuil, dat op de heuvel nog steeds de stad domineert. Een ander historisch hoogtepunt is het Romeinse amfitheater dat vanwege de geweldige akoestiek nu nog wordt gebruikt voor concerten en festivals. En breng vooral de avond (en de nacht) in Ohrid door, want deze historische stad heeft een bruisend nachtleven!

Het meer van Ohrid
Een vakantie in de omgeving van Ohrid betekent optimaal cultuur snuiven, maar ook heerlijk ontspannen aan het kristalheldere water van het meer van Ohrid. Dit bijzondere meer van ruim drie miljoen jaar oud wordt onder meer gevoed door onderaardse bronnen en een ondergrondse verbinding vanuit het nabijgelegen, 200 meter hoger gelegen Prespameer. Ter hoogte van die verbinding staat het misschien wel meest gefotografeerde gebouw van Macedonië: het klooster Sveti Naum. Het prachtige kloostercomplex uit de 9e eeuw werd gebouwd door Naum zelf en is tevens de plek waar de heilig verklaarde begraven ligt. De legende gaat dat als je je oor op zijn kist legt, je zijn hart nog kan horen kloppen. Het klooster heeft een fantastisch uitzicht over het meer en is bekend om de vele pauwen die op het terrein rondlopen. Aanrader is om een mooie boottocht vanuit Ohrid naar het klooster te maken. Bezoek ook het op het water gebouwde museumdorp Bay of the Bones, zo’n 15 km ten zuiden van Ohrid. Deze plek op het water werd waarschijnlijk al vanaf het jaar 1200 v Chr door mensen bewoond. Daarnaast zijn nog veel meer interessante excursies mogelijk, bijvoorbeeld naar het nabijgelegen Prespameer met o.a. een bijzonder pelikaan eiland, maar uiteraard kun je ook gewoon heerlijk van het water, de zon en het strand genieten!