Ierland, fascinerend mooi land met mooie mensen

Ierland jouw vakantiebestemming.
Mooi land met mooie mensen
Ierland is een land met een rijk en tragisch verleden. Eeuwenlange onderdrukking van geloof, taal, tradities en cultuur hebben hun sporen nagelaten, maar ook de Ierse identiteit ijzersterk gemaakt. Er zijn weinig andere volkeren op de wereld die zo met hun land en cultuur verbonden zijn als de Ieren. Met hun humor, ontspannen levenshouding en grote vriendelijkheid is het een feest om onder de Ieren te zijn. Daarnaast is Ierland een overweldigend mooi land. Goed, voor een zonvakantie kun je beter een andere bestemming kiezen, maar de rust, ruimte, het landschap en de sfeer maken een onuitwisbare indruk!

Logeren bij Nederlanders in Ierland in bijvoorbeeld Cork of Kerry
Buiten de grote steden als Dublin, Belfast en Cork, kun je in Ierland kun je vooral veel logeren bij de mensen thuis; overal in het land worden b&b’s, guesthouses en cottages aan toeristen verhuurd. In het populaire zuidwesten van Ierland, in de counties Cork en Kerry, zijn ook verschillende Nederlandse accommodaties te huur. En een vakantie bij een Nederlander in dit deel van Ierland is zeker geen slecht idee. Cork en Kerry horen net als de counties Galway, Mayo en Donegal namelijk tot het zogeheten Gaeltacht gebied waar Iers of Gaelic de voertaal is. Zijn de borden in heel Ierland in het Engels met de Ierse benaming erbij; hier verandert de bewegwijzering naar uitsluitend Gaelic. Zelfs niet iedereen spreekt hier Engels; een goede wegenkaart en een Iers woordenboek is geen overbodige luxe! Hier ben je in het echte Ierland, wat je fantastisch kunt ontdekken vanuit een traditioneel Ierse cottage uit 1888 of een gezellig guesthouse in het centrum van Sneem.

Het land van ruige kusten en groene lakens
Ierland wordt omringd door de Atlantische oceaan. Op dit eiland zijn echter geen parelwitte stranden te vinden, maar vooral adembenemende kliffen en een schuimende zee die de rotsen geselt. Toch zul je ook vaak worden verrast door brede zandstranden en idyllische baaitjes die zich perfect lenen voor watersport, lange wandelingen en het in alle rust genieten van de hoge golven en zilte zeewind. Een mooie manier om de Ierse kusten te ontdekken is het rijden van één van de geweldige kustroutes. Zo voert de Causeway Coastal Route van Belfast naar de wereldberoemde Giant’s Causeway. Dit wonderlijke fenomeen bestaat uit 40.000 basaltblokken die uitlopen in de Atlantische Oceaan; volgens de legende het werk van een reus. Onderweg heb je uitzicht op schitterende kastelen, mystieke ruïnes, spectaculaire kliffen en prachtige stranden.

Het milde pittoreske zuidwesten
De Ring of Kerry is een andere fantastische reisroute die voert langs schilderachtig mooie natuur en memorabel cultureel erfgoed in vele pittoreske dorpjes. Het prachtig gesitueerde Sneem met zijn vrolijk beschilderde huizen heeft een wereldberoemde reputatie als één van Ierlands mooiste dorpjes. Vanuit het knusse guesthouse middenin het centrum beleef je optimaal de bijzondere sfeer van dit idyllische dorp. Vanuit Kerry kun je ook de minder toeristische, maar minstens zo mooie Ring of Beara volgen over het gelijknamige schiereiland. Ook Beara is te mooi om alleen doorheen te rijden, met zijn grote verscheidenheid aan natuur en spectaculaire vergezichten over baaien, rivieren en de Atlantische Oceaan. Bovendien heerst er in dit deel van Ierland een zacht klimaat dankzij de warme golfstroom. De slechts 5000 inwoners van Beare in combinatie met hun gemoedelijke aard maakt de atmosfeer op dit schiereiland heerlijk ontspannen. Hier kom je totaal tot rust en kun je helemaal opgaan in de prachtige natuur, om met een glas Guiness in de pub de dag op traditioneel Ierse wijze af te sluiten!