Ga het avontuur aan in Roemenië

vakantie bij Nederlanders in Roemenië
Het voordeel van een vakantiebestemming als Roemenië is dat je dit land nog echt kunt ontdekken. Als pionier wordt je getrakteerd op prachtige oude stadjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, imposante kastelen en beschilderde kloosterkerken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De natuur is er ongerept, wijds en puur; van de gemoedelijke heuvels bij Boekarest tot de hoge Karpaten. Langs de kust kun je in het Deltagebied van de Donau de beroemde pelikanenkolonie zien en heerlijke kuuroorden bezoeken. Dat klinkt toch best aantrekkelijk? Om dit onbekende terrein met een net zo vreemde taal goed te kunnen ontdekken, is het wel heel prettig een Nederlandstalige gids en een veilige basis met goede voorzieningen te hebben. Of het nu een kleine camping is middenin de vrije natuur of een geheel verzorgd pension in de bergen, een Nederlandse accommodatie voelt vertrouwd genoeg om het avontuur aan te gaan!

Roemeens cultuurschoon en de levende folklore
In Roemenië lijkt het soms of de tijd heeft stilgestaan. Dit is uiteraard niet altijd positief, gezien de enorme ellende die nog steeds heerst in het straatarme noordoosten van het land. Het heeft echter ook tot gevolg dat oude tradities en gebruiken nog springlevend zijn. Zo is het paard met wagen een normaal vervoersmiddel en gaan de mensen op zondag in klederdracht naar de kerk. Van antieke culturen uit de geschiedenis van het land zijn ook veel sporen te vinden. In Histria vind je ruïnes van thermen, een verdedigingsmuur en enkele huizen uit de Griekse oudheid. In de omgeving van Constanta staat het herbouwde Romeinse monument Tropaeum Traiani; in 109 opgericht ter herdenking van de onderwerping van de Daciërs door de Romeinse keizer Trajanus. De middeleeuwse stadjes hier zijn een echte publiekstrekker, waarvan Brasov, Sighisoara en Sibiu (culturele hoofdstad van Europa in 2007) echt prachtig zijn. Hier kun je een b&b boeken aan de voet van de Magura-berg (1300 m) op korte afstand van Sibiu, om de culturele schatten van deze stad vanuit een rustige omgeving te ontdekken.

Wintersport, bergwandelen en strandvakantie in Roemenië
De bergen van de Karpaten strekken zich uit over het grootste deel van Roemenië. In de zuidelijke Karpaten liggen de hoogste bergen, het noordelijk gedeelte beschikt over eeuwenoude oerbossen. In de ongerepte natuur van de Karpaten leven beren en wolven nog in het wild. Het meest bekende deel is Transsylvanië, de vermeende geboortegrond van Dracula. Omgeven door de woeste bergen en dichte bossen is het niet vreemd te bedenken dat hier zo’n duister verhaal is ontstaan. Hier, in het hart van de Karpaten, kun je een vakantieappartement boeken op slechts 45 km afstand van het kasteel van Dracula (Bran Castle). Van november tot mei valt er volop sneeuw en met de aanwezige faciliteiten kun je hier prima op wintersportvakantie. Liever een rustige vakantie aan zee? Ook dat kan in Roemenië. De kustlijn langs de Zwarte zee is zo’n 245 km lang. In het noorden ligt de Donaudelta waar unieke vogels leven, waaronder de pelikaan. In het zuiden liggen de meer toeristische badplaatsen met namen van Griekse goden, zoals Neptun en Venus, en de beroemde kuuroorden. De stranden zijn hier breed en de branding is rustig; ideaal voor kinderen. Voor wie het aandurft is Roemenië een spannende bestemming met honderd-en-één toeristische mogelijkheden!