De ruige natuur en weldadige rust van Noorwegen

Vakantie bij Nederlanders in Noorwegen
Wie de drukte, werkstress en de asfaltjungle van Nederland wil ontvluchten, kan zijn hart ophalen in Noorwegen. Voor veel Nederlanders is het een droom om zo vrij te wonen als hier nog kan, tussen de bergen of aan het water met een eigen aanlegsteiger. Omdat de huizen en grond in Noorwegen een stuk goedkoper zijn in Nederland, hebben velen hun droom gerealiseerd door hier een tweede huis te kopen. Elk jaar zijn er zelfs honderden Nederlanders die permanent naar Noorwegen verhuizen. Omdat je hier eenvoudig en kosteloos een eigen zaak kunt beginnen, is de stap naar een b&b, camping of pension vrij snel gemaakt. Van het leven in de Nederlandse hectiek naar een charmant familiehotel in de besneeuwde bergen, een natuurcamping aan een kristalheldere rivier of houten huis aan een diepblauwe oceaan waar steile bergen uit oprijzen: zij maakten hun droom in Noorwegen waar!

Rust, ruimte en natuur in Noorwegen
Met vijf miljoen mensen is Noorwegen één van de meest dunbevolkte landen Europa, waarvan de meeste Noren bovendien in hoofdstad Oslo wonen. In dit land domineert daardoor de natuur, en die is overweldigend: steile kliffen, scherpe bergtoppen, duizelingwekkend diepe fjorden en metershoge watervallen. In de uitgestrekte groene bossen leven wilde dieren als elanden, rendieren, beren, veelvraten, wolven en lynxen. Voor de kust komen grote zeezoogdieren voor als potvissen, orka’s en zeehonden en vliegen zeearenden rond. Uit het kristalheldere water van de rivieren of meren duiken bevers en zalmen op. In dit imposante Noorse landschap zie je her en der roodgeverfde houten huisjes verschijnen die een lieflijk contrast vormen met het rotsachtige berglandschap op de achtergrond. Tijdens een vakantie in een traditioneel Noors houten huis middenin de bergen of op een camping omgeven door een brede rivier, waarbij een bever plots voor de tent kan opduiken, kun je deze prachtige natuur en de weldadige rust optimaal op je laten inwerken.

Op winter(sport)vakantie in Noorwegen
Van september tot maart vormt de Noorse hemel het doek voor één van de mooiste natuurfenomenen ter wereld: het Noorderlicht. Als je het Noorderlicht vanuit de mooiste hoek wilt zien, dan kun je het beste op vakantie gaan in de regio boven de Lofoten – een eilandengroep die van zichzelf al een droombestemming is. Vanaf hier volgt het Noorderlicht de kustlijn tot voorbij de Noordkaap. Daarnaast staat Noorwegen uiteraard bekend als wintersportland met Lillehammer als uithangbord. Hier werden in 1994 de Olympische Winterspelen gehouden. Op korte afstand van Lillehammer ligt bergdorp Sjusjøen, met geweldige skihellingen en een langlauftraject in directe verbinding met het Olympische dorp. Middenin dit skiparadijs kun je een charmant bergchalet met open haard huren. Of boek een houten vakantiehuis in Valmen, te midden van prachtige langlauf- en wandelroutes en op korte afstand van Trysil; het grootste skigebied van Noorwegen. Eén ding is zeker: een wintervakantie in Noorwegen is een unieke belevenis!