De mythische eilanden van Malta

Nederlanders in Malta
Op Malta zul je niet snel problemen ondervinden met de taal: de voertaal hier is Engels. Op eigen houtje het eiland verkennen is dus geen enkel probleem. De keuze aan accommodaties op Malta bestaat vooral uit grootschalige resorts, van basic appartement tot luxe hotel. Heb je meer behoefte aan een warm welkom, een vertrouwd thuisgevoel en een rustige omgeving? Boek dan je vakantie op Malta bij één van de charmante B&B’s van Nederlandse eigenaren. Deze zijn gelegen in de authentieke straatjes van Gozo en voelen stuk voor stuk aan als een warm bad. Van hieruit zul je de best bewaarde geheimen van deze mythische eilanden kunnen ontdekken!

Mythisch Malta
Malta is het hoofdeiland van de Maltezer archipel die naast Malta bestaat uit Gozo en de onbewoonde eilanden Comino, Cominotto en Filfla. Dankzij het geringe formaat kun je tijdens een vakantie op Malta alle bezienswaardigheden van het eiland bezoeken. Hoofdstad Valletta is een must see. Deze ridderstad werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd door de ridders van St John en staat bekend om de hoge gebouwen en kaarsrechte straten. Zo zijn de straten hier altijd voorzien van schaduw en wind. Het middeleeuwse stadsgevoel wordt versterkt door een bezoek aan de rijk gedecoreerde Sint-Janscokathedraal, waar mannen tot ridders werden geslagen. Malta staat ook bekend als decor voor verschillende films; hier werden bijvoorbeeld opnames gedraaid voor Troy en World War Z. Er is zelfs een filmdecor bewaard gebleve: onder een klif aan de azuurblauwe zee schittert de filmset van ‘Popeye’ (1980) als een kleurrijk tekenfilmdorp in een mythisch landschap. Andere prachtige plekjes op Malta zijn Golden Bay (bekend uit de film Troy), de Dingli Cliffs en Gejna Bay. Aan de rustige zuidwestkant van het eiland vind je ook het tempelcomplex van Hagar Qim en de Mnajdratempel, beide ruim drieduizend jaar voor Christus gebouwd.

Bijkomen op Gozo
Op Malta delen zo’n 410.000 Maltezers en 329.000 auto’s het geringe eilandoppervlak. Tel daarbij de toeristen en vakantiegangers en je begrijpt dat het hier weleens druk kan worden. Gelukkig kun je elk moment de ferry pakken naar het noordelijk gelegen eilandje Gozo. Het leeftempo ligt hier een stuk lager. Toch is er ook op Gozo is genoeg te beleven. In het charmante Xlendi of de hoofdstad Victoria kun je naar hartenlust cultuur happen en lekker eten en drinken. Gozo kent een geschiedenis van ruim 7000 jaar en het eiland is bezaaid met eeuwenoude kerken, monumenten, citadels en tempels. Zelfs een bruisend nachtleven ontbreekt hier niet: op Gozo kun je tot in de vroege uurtjes feesten – of het nu op een strandfeest of in een club is. Maar misschien is de grootste trekpleister van zowel Gozo als Malta wel de zee. Vanaf de vele stranden kun je prachtig zwemmen, snorkelen en duiken. In de Middellandse zee bevinden zich spectaculair gekleurde koralen en een enorme diversiteit aan vissen. Een onvergetelijke dag beleef je met een georganiseerde bootexcursie. Op een zeilschip of catamaran vaar je langs de mooiste plekken van Malta en Gozo en de prachtige blauwe lagune van het tussenliggende eiland Comino. Een geweldige ervaring!