Bonaire, relaxt duikersparadijs

Vakantiehuizen, strandvilla’s en appartementen op Bonaire zijn bovendien vaker aan het strand gesitueerd dan op elk ander Caribisch eiland. Zo kun je vanaf je privéterras zo het strand op en de kristalheldere zee in lopen!

Geheel ontspannen op gemoedelijk Bonaire
Het kleinste eiland van het trio Benedenwindse eilanden is ongeveer anderhalf keer zo groot als Texel. De hoofdstad Kralendijk, een verbastering van Koralendijk (dijk van koraal), is meer een gemoedelijk dorp dan bruisende stad. Hier zijn alle gebouwen maximaal drie verdiepingen hoog en vaak in vrolijke pasteltinten geschilderd. Tussen die kleurrijke laagbouw staan de herkenbaar okergele monumenten uit de koloniale tijd, waarvan Fort Oranje de bekendste is. Kralendijk is geen uitgaansstad pur sang, maar dankzij de knusse barretjes, geweldige restaurants en Caribische sfeer kun je hier fantastische avonden en nachten beleven. Net als het eiland zelf, is het karakter van de accommodaties op Bonaire gemoedelijk en idyllisch. In plaats van hotelkolossen en grootschalige vakantieresorts verblijf je hier in een gastvrije b&b, prachtig vakantiehuis aan het strand, privévilla met tropische tuin of luxe appartement met uitzicht op de Caribische zee. Bovendien kun je deze accommodaties rechtstreeks huren van de Nederlandse eigenaar, waardoor je verzekerd bent van een optimale service en gastvrije ontvangst.

Kleurrijke onderwaterwereld en unieke eilandbewoners
De grootste trekpleister van Bonaire is op het eerste oog onzichtbaar: de spectaculaire onderwaterwereld met een enorme diversiteit aan prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners. Het eiland wordt omgeven door beschermd koraalrif en omdat Bonaire net buiten het orkaangebied ligt, is die in uitstekende conditie. Deze onderwaterpracht is voor iedereen te bewonderen. Niet alleen kun je uitstekend snorkelen in de heldere, ondiepe oceaan, ook kun je vanaf het strand op ieder moment een kantduik maken om zo middenin het koraalrif te belanden. Ook boven water leven er unieke bewoners op het eiland, waarvan de Caribische flamingo’s het bekendst zijn. Op Bonaire bevindt zich 1 van de laatste vier broedplaatsen van deze bijzondere vogel en je kunt ze hier in alle rust bewonderen. Ook de geelvleugelamazonepapegaai, of Lora, is uniek voor het eiland. De papegaaien met een groen met gele kop komen in deze kleurcombinatie alleen op Bonaire voor. Daarnaast wordt het eiland bevolkt door tropische bewoners als leguanen, parkieten en kolibries. Ook leven er nog honderden ezels en geiten in het wild. Deze verwilderde werkdieren werden in de 17e eeuw door de Spanjaarden geïntroduceerd en na de komst van de auto losgelaten in de vrije natuur.

Bezienswaardigheden op Bonaire
Wanneer je eventjes iets anders wilt zien dan de turqooizen zee en het parelwitte strand, is het tijd om Bonaire verder te verkennen. Het vlakke zuiden leent zich heel goed voor een mooie excursie, want hier liggen de zoutpannen. Al bijna 400 jaar wordt op Bonaire zout gewonnnen. De monumentale slavenhuisjes herinneren aan de begintijd van de zoutwinning en een inktzwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het eiland. Tegenwoordig is de zoutwinning in handen van Cargill Salt Bonaire. Dat de zoutmeren ook een uniek natuurgebied kunnen vormen is te zien in het noorden van Bonaire. Hier ligt het Gotomeer, een zoutwatermeer in een prachtig groene omgeving, waarin groepen flamingo’s zich ophouden op zoek naar voedsel. Een andere bezienswaardigheid is Klein Bonaire, een onbewoond eilandje zonder enige voorzieningen, maar met een pracht aan idyllische stranden en massa’s kleurrijke tropische vissen en zeepaardjes temidden van een adembenemend koraalrif. Naast dagjesmensen komen hier alleen zeeschildpadden het strand op om hun eieren te leggen. Een must voor iedere duiker, snorkelaar en natuurliefhebber!