Beleef het ultieme Afrika in Botswana

Vakantie in Botswana
Botswana ligt in het zuiden van Afrika en grenst aan Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika. Het land bestaat voor een groot deel uit dorre hoogvlakte en de Kalahari woestijn. In het noordwesten stroomt echter de rivier Okavango het land binnen om in het oosten uit te monden in een reusachtige binnendelta. Dit gebied staat bol van de bijzondere vegetatie en heeft een ongekend hoge wildstand. Bijna al het toerisme in Botswana komt hier samen in de vorm van safaritochten, verhuur van safarilodges en kampeermogelijkheden. Voor de avontuurlijke natuurliefhebber zijn hier alle ingrediënten voor een perfecte vakantie aanwezig. Nederlanders die op safari willen in Botswana en de natuur willen beleven vanuit een comfortabele en vertrouwde omgeving, kunnen terecht op een Nederlands park aan de Okavango rivier. Op slechts 30 km van de stad Maun en het belangrijkste vliegveld van Botswana begint hier een unieke Afrika ervaring. Ruim opgestelde, luxe safaritenten met eigen badkamer, douche en toilet staan middenin de Afrikaanse bush. Het terrein is een lust voor het oog en een paradijs voor de vogelliefhebber. Vlak buiten het terrein kun je olifanten spotten, een excursie maken naar de Okavango Delta of een mokorotocht maken: een vaartocht in een traditionele kano die geboomd wordt door een lokale gids.

Okavango Delta: puur Afrikaanse natuur
De Okavango Delta is wereldberoemd en staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Dankzij goed overheidsbeleid en de natuurlijke omstandigheden beschikt dit uitgestrekte natuurgebied over een enorm aantal verschillende bloemen, planten, vogels en wilde dieren. De delta is een ondiepe ‘schotel’ van ongeveer 16.000 vierkante kilometer. Elk jaar in juni voert de Okavango water naar de dorstige gronden via een wirwar van gaten en geulen. Hierdoor ontstaat een gigantisch deltagebied met eindeloze kanalen, beekjes, stroompjes, stukken grasland, eilandjes, moerassen en lagunes. Het water en de weelderige vegetatie trekken enorme aantallen dieren, zoals antilopen, zebra’s, gnoes, buffels, steenbokken, kudu, giraffes en olifanten, die op hun beurt weer leeuwen, cheeta’s, hyena’s, luipaarden en wilde honden aantrekken. Tel daarbij de honderden soorten bijzondere vogels, het landschap dat continu overgaat van savanne tot moeras en de unieke vegetatie en je begrijpt waarom de Okavango Delta ongeëvenaard is als natuurpark in Afrika.

Chobe National Park en de Kalahari
Behalve de Okavango Delta kun je in Botswana nog meer bekende en bijzondere gebieden bezoeken. Het Chobe National Park is een wildreservaat langs de Zambezi rivier aan de grens met Zambia en vormt het leefgebied van enorme aantallen olifanten. Veel toeristen maken een bootcruise over de rivier om dit bijzondere schouwspel te aanschouwen. Met een beetje geluk zie je ook nijlpaarden en krokodillen in het water liggen en kun je impala, zebra’s, giraffe, kudu en misschien zelfs leeuwen en luipaarden langs de kant spotten. Vanaf Chobe National Park is het een kleine trip over de grens naar Zimbabwe om de wereldberoemde Victoria Watervallen te zien. De Kalahari woestijn is een belevenis van andere orde. Dit droge gebied beslaat 80% van het oppervlakte van Botswana en bestaat uit zanderige grasvlaktes, dor struikgewas, savanne, droge rivierbeddingen en enkele rotspartijen. In het desolate landschap, waarin de bosjesmannen nog op traditionele wijze leven, kun je de gnoes, hartebeesten, springbokken, spiesbokken en zelfs giraffes al van verre spotten. Net als de unieke wildparken van Botswana, geeft de Kalahari het ultieme Afrika gevoel!