Back to nature in Finland

Op vakantie in Finland bij Nederlanders
Een vakantie in Finland is verrassend anders. Geen hete stranden, files of drukbezochte culturele trekpleisters, maar eenvoud, rust en natuur. Kom je in de zomer naar Finland, dan kun je bovendien rekenen op heerlijk warme dagen en lichte nachten met temperaturen die hoger zijn dan in Nederland. In de winter daarentegen is het land bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs. Finland is dunbevolkt en het noordelijke Lapland is vrijwel verstoken van inwoners. Dat wordt wellicht weerspiegeld in het karakter van de Finnen, want hoewel zij vriendelijk zijn, hebben ze een bepaalde gereserveerdheid over zich en staan ze niet echt bekend als spraakzaam. Daarbij vormt ook de Finse taal een groot struikelblok. Een vakantie in Finland kun je daarom heel goed bij een Nederlandse vakantieaccommodatie boeken. In de vertrouwdheid van je eigen taal en cultuur vier je vakantie in een typisch Finse vakantiewoning of blokhut: mökki. Uiteraard voorzien van sauna! Met de heerlijke houtgeur van de boomstammen, de vele ruimte rondom en de ligging aan het water met steiger en een bootje, kun je je niet dichter bij de natuur voelen.

Ontdek de Finse meren per kano
Finland heeft een enorm aantal meren: meer dan 180.000. Het grootste merenstelsel van Finland, Saimaa, bevindt zich in het oosten van het land. De totale lengte van de oevers bedraagt ongeveer 50.000 km en de meren beschikken over zo’n 33.000 eilanden. Hier is het prachtig kanovaren over rustig vlakwater, langs rotsmassieven en dennenbossen waar dieren als de eland, bever, kleine bruine beer en de wolf nog wonen. Geen gemotoriseerd (water)verkeer, geen bebouwing, alleen de geluiden van de natuur en het geklots van het water. Je zou er zelfs meerdere dagen op uit kunnen trekken, want in Finland geldt het “allemansrecht”: vrijrecht om overal te kamperen, mits je geen hinder of schade aan de omgeving veroorzaakt en de privacy en bezittingen van anderen respecteerd. Is een tentje middenin de natuur iets te avontuurlijk? Langs de bekende kanoroutes liggen ook ‘lavuus’: overnachtingshutten die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Het enige wat je nog hoeft te doen is het opstarten van een knapperend kampvuur om een geweldige avond te beleven.

Finland in zomer en winter
Na een dag of aantal dagen kamperen in de vrije natuur is het heerlijk om weer aan te komen op het strandje voor je lieflijke, compleet voorziene Finse vakantiewoning. De volgende dag zijn er opnieuw prachtige avonturen te beleven. Misschien pak je wel de fiets om het ongerepte boslandschap te verkennen. Anders is er de mogelijkheid om te zwemmen of te vissen in het kristalheldere water, een paardrijtocht te maken, de naburige stadjes te bezoeken of zelfs een meerdaagse trip te maken naar het naburige Sint Petersburg! In de wintermaanden worden de fietsen en kano’s ingeruild voor sneeuwscooters en ski’s. Op het meer kun je nog steeds vissen, maar pas nadat het ijs is weggehakt. En wandelen door het bos gaat op sneeuwschoenen. En uiteraard kun je winters Finland niet verlaten zonder een sledehondentocht gemaakt te hebben: om op deze eeuwenoude manier door het verstilde sneeuwlandschap razen, is gegarandeerd een spectaculaire ervaring!