Armenië zal je aangenaam verrassen!

Hoog in de Kaukasus ligt Armenië. Hier wisselen hoogvlaktes, groene valleien en snelstromende rivieren elkaar af met eeuwenoude kerken, kloosters en burchten. Een vakantie in Armenië ligt misschien niet voor de hand, maar geef het een kans en je zult blij worden verrast door prachtige vergezichten over ongerepte berglandschappen, idyllische dorpjes en de zeer gastvrije bevolking.

Op vakantie in Armenië
Aan de rand van Europa, ingeklemd tussen Turkije, Georgië, Iran en Azerbeidzjan, ligt Armenië. Weinig Nederlanders zullen dit verre, vreemde oord als vakantiebestemming overwegen. Het feit dat Armenië een eigen en voor ons onbegrijpelijk alfabet gebruikt, vormt een extra barrière om dit land tijdens een vakantie te ontdekken. Toch is Armenië een veilig – uitgezonderd de grens met Azerbeidjan – en bovendien prachtig land met uiterst vriendelijke mensen. De keuken is fantastisch en door de geringe oppervlakte (ongeveer de grootte van Nederland) kun je Armenië heel goed bereizen. Daarbij kun je het land vanuit een vertrouwde basis verkennen door een Nederlandse accommodatie in Armenië te boeken!

Het ongerepte Armeense hoogland
Ga je op vakantie naar Armenië, dan kom je terecht in een echt bergland: meer dan 90% ligt boven de 1000 meter hoogte. In heel Armenië kun je geweldig wandelen langs ruige kloven, snelstromende rivieren en door uitbundig bloeiende hoogvlaktes. Meren en riviertjes zorgen voor afwisseling in het landschap, met het Sevanmeer als één van de hoogstgelegen meren ter wereld. Deze ‘parel van Armenië’ is de favoriete vakantiebestemming van veel Armeniërs. De berg Ararat is hun nationale trots. Deze met eeuwige sneeuw bedekte vulkaan van 5137 meter hoog heeft een bijzondere geschiedenis: hier zou de Ark van Noach op zijn gestrand. Een stukje van deze Ark is in Armeens bezit.

Bezienswaardigheden in Armenië
De heilige Ararat staat symbool voor de christelijke historie van het land: Armenië was het eerste land ter wereld dat het christendom officieel als staatsgodsdienst heeft aangenomen. En dat is te merken aan de enorme hoeveelheid historische bezienswaardigheden. In de stad Etsjmaidzin, op zo’n twintig kilometer van hoofdstad Jerevan, staat het heilige hart van de Armeense kerk. De kathedraal van Etsjmaidzin ligt op een plek waar één van de oudste christelijke kerken ter wereld is gebouwd. Het klooster Khor Virap, vlakbij de berg Ararat en gedeeltelijk uitgehouwen uit de rotsen, is één van de populairste historische bezienswaardigheden. Is het uitzicht hier, op de besneeuwde bergtoppen van de Ararat, al spectaculair, dat van het Tatevklooster is adembenemend. Gelegen op een hoge rots kijkt dit klooster uit over ravijnen met kolkende rivieren. In het Tatevklooster zijn ook mooie ‘khatchkars’ te bewonderen; de in steen uitgehouwen kruisen die zo kenmerkend zijn voor Armenië. Via een kabelbaan kom je op deze bijzondere plek waarvan het kloosterleven met monniken, pelgrims en retraitanten uit de hele wereld bloeit als nooit tevoren.

Armenië ontdekken vanuit een Nederlandse basis
Tussen het dorpje Garni, beroemd om zijn tempel uit de 1e eeuw en de ‘Symphony of Stones’ – bizarre basalt rotsformaties die zijn ontstaan door een vulkaanuitbarsting – en Geghard, met het beroemde klooster dat bijzonder is gelegen aan de ingang van de Boven-Azatvallei (op de Werelderfgoedlijst van UNESCO), ligt een Armeens huis als vertrouwde basis voor Nederlanders die het Armeense avontuur aandurven. In een rustige omgeving met grote tuin, zwembad, boomgaard en een schitterend uitzicht, kun je hier luxe kamperen of logeren in één van de comfortabele kamers. De Nederlandse eigenaars zullen er alles aan doen om je thuis te laten voelen in het Armeense land en je kennis te laten maken met al het moois dat dit verre oord te bieden heeft!