Bulgarije biedt het beste van alles

Bulgarije is voor veel Nederlanders een nieuw en nog onbekend vakantieland. Er zijn redenen genoeg om dit Zuidoost Europese land te ontdekken: Bulgarije heeft een prachtige kustlijn, indrukwekkend berglandschap met veel wilde natuur en enkele van de oudste steden van Europa. Een vakantie hier is goedkoop en door de gastvrije bevolking zeer gemoedelijk. Bulgarije biedt het beste van alles!

Maak kennis met vakantieland Bulgarije
Op vakantie gaan in Bulgarije betekent genieten van witte stranden aan een kristalheldere Zwarte Zee. Ook kun je de Bulgaarse bergen in om al wandelend de wilde natuur te verkennen. Of bezoek één van Bulgarije’s prachtige steden als Nesebâr of Veliko Târnovo om te slenteren door de eeuwenoude straatjes vol historische cultuur. Hoewel veel mensen Bulgarije vanwege het Sovjet verleden nog steeds associëren met onveiligheid en corruptie, trad dit land in 2007 toe tot de EU en is de bevolking ontzettend gastvrij en gemoedelijk. De taal kan echter voor wel wat problemen zorgen, zeker omdat Bulgaars in het cyrillische alfabet wordt geschreven. Dit communicatieprobleem kun je echter makkelijk omzeilen door een Bulgaars vakantiehuis te huren van een Nederlandse eigenaar. Dat is vakantie vieren in een authentiek vakantiehuis of gezellige B&B in een echt Bulgaars dorp, zonder je zorgen te hoeven maken over taalproblemen!

Authentiek Bulgaarse vakantie
Een vakantie in authentiek Bulgarije bestaat uit veel zon, rust en ruimte en leuke contacten met de bevolking. Hier zijn eeuwenoude rituelen nog springlevend. Kom je in een Bulgaars boerendorp, dan is de kans groot dat de oudste inwoners zich op het dorpspleintje in de schaduw van grote oude bomen verschansen om daar hun koffie of wodka te drinken. In de bergen kun je dagelijks de herders de natuur in zien trekken waarna ze aan het einde van de middag met de dieren weerin het dorp terugkeren. Wanneer je een vakantiechalet in een oud boerendorp in het Rila gebergte huurt, kun je volop genieten van dit gemoedelijke Bulgaarse leven, omringd door een prachtig landschap. Het Rila gebergte in het westen van Bulgarije is het hoogste gebergte in de Balkan, met de top van de Moesala op 2925 meter als hoogste punt. De naam Rila is afgeleid van het Bulgaarse ‘roula’ dat ‘veel water’ betekent, vanwege de vele meren die zich hier op grote hoogte bevinden. Het Nationaal park Rila zal zelfs op de grootste natuurliefhebber indruk maken met haar geweldige flora en wilde dieren, zoals beren, wilde zwijnen, herten, valken en adelaars. Het park bevat daarnaast ook veel historische culturele plaatsen, waarvan het Rilaklooster (opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO) de bekendste is.

Steden en cultuur in Bulgarije
Uiteraard kent Bulgarije niet alleen boerendorpen. In dit land zijn zelfs enkele van de oudste steden in Europa te vinden. Hoofdstad Sofia is echter vooral een relikwie uit de Sovjettijd. De grote grauwe flats, brede boulevards en onpersoonlijke pleinen nodigen niet echt uit tot cultuurhappen. Hiervoor kun je beter terecht in steden als Veliko Târnovo, Plovdiv of Nesebâr. Nesebâr is gelegen op een schiereiland in de Zwarte Zee en één van de oudste steden van Europa. De prachtige historische stadskern is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier wandelen tussen restanten van de Griekse cultuur, Byzantijnse basilieken en typische huizen uit de Renaissance om vervolgens pootje te baden in de Zwarte Zee. Veliko Târnovo was de hoofdstad van Bulgarije en in de Middeleeuwen één van de belangrijkste Europese cultuurcentra. Nu is het één van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Oost-Europa, vooral vanwege de befaamde architectuur. Traditionele huizen leunen als het ware op elkaar boven de afgrond. In de smalle straten van Veliko Târnovo is het heerlijk koel wandelen tussen de vele antiekwinkels en ateliers. En omdat je hier voor vijf euro in een restaurant kunt dineren, kun je uitgebreid kennis maken met lokale specialiteiten. Huur een authentieke vakantiewoning in het naburige Rodina en wissel het bruisende stadsleven af met een relaxte vakantieplek in een pittoresk Bulgaars dorpje. Het beste van twee werelden verenigd in een heerlijke vakantie!