vakantie gaat naar Brazilië, kan kiezen voor een rustige strandvakantie, een avontuurlijke rondreis en een bezoek aan één van de bruisende metropolen of historische koloniale steden – of combineert dit met elkaar tot de vakantie van je leven. Je haalt in elk geval het beste uit je Braziliaanse reis door een ‘pousada’ of b&b te boeken bij Nederlanders in Brazilië. Zij spreken de Nederlandse taal, maar zijn ook bekend met de regio, Braziliaanse taal en mensen. Logeren bij een Nederlander in Brazilië is je ticket tot de leukste excursies en meest bijzondere plekken van de omgeving!

Tussen bruisende metropolen overheerst de natuur
Rio de Janeiro is het boegbeeld van Brazilië, en vervulde een glansrol tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer. Het strand Copabana, het standbeeld van Christus de Verlosser en de Suikerbroodberg zijn iconen van deze ‘Mooist gelegen stad ter wereld’. 1700 kilometer noordelijker aan de Atlantische kust, en net als Rio gelegen aan een baai, ligt São Salvador da Bahia de Todos os Santos (Heilige Verlosser van de Allerheiligenbaai). Salvador heeft de helft minder inwoners dan Rio maar is met zijn 3 miljoen inwoners nog altijd een ware metropool. In het koloniale centrum, het beroemde district Pelourinho, is daar echter niks van te merken. Hier klopt het Afrikaanse hart van Brazilië en wordt je ondergedompeld in een exotische cultuur vol rituelen, muziek, zang en dans. Zodra je de bruisende stad achter je laat, overheerst de stille kracht van de natuur. Zo ligt een halve dag rijden landinwaarts het nationale park Chapada Diamantina met een landschap van tafelbergen met steile cuesta’s (asymmetrische bergruggen), watervallen, wilde beken, spelonken en grotten. Langs de noordoostelijke kust ligt een sereen landschap met weinig bebouwing, veel platteland en dromerige vissersdorpjes aan stille stranden: echt paradijselijk en écht Brazilië. En tussen die pittoreske vissersdorpjes zijn de mooiste Nederlandse accommodaties te vinden; van een rustieke bungalow aan een stil strand tot een gezellige ‘pousada’ in een klein dorp aan een prachtige baai. Of geniet van de Braziliaanse natuur in een gastenkamer, huis of villa met een tuin die grenst aan het strand. Met een caipirinha aan het zwembad of hangmat op het strand geniet je hier van het paradijselijke Brazilië.

Geen gewone strandvakantie
Verder noordwaarts langs de Noord-Atlantische kust liggen de steden Natal en São Luís; beide prachtig aan het strand én met bezienswaardigheden uit de koloniale tijd. Natal, ook wel de stad van de zon genoemd, is met haar centrum vol smalle steegjes en zandpaden één grote badplaats. Meer zon, strand en zee vind je zo’n 100 kilometer verderop; het strand van Sao Miguel do Gostoso is een befaamde surfspot. Hier kun je vakantie vieren in de Nederlandse pousada Vila Sol, op loopafstand van het strand en met een ontspannen en gezellige sfeer. Een strandvakantie mét cultuur vier je te midden van de miljoenenstad São Luís. Het historisch stadscentrum, waar unieke huizen uit de achttiende eeuw staan met versieringen van hout en marmer en een bekleding van geglazuurde en kleurrijke tegels, staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Combineer sightseeing, shoppen en uitgaan met een heerlijke strandvakantie door te verblijven in een Nederlandse villa pal aan het strand van Olho D’Agua. Hier, met prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en temidden van de natuur, is het bijna niet te geloven dat je middenin een miljoenenstad verblijft!